lunes, 29 de octubre de 2012

Constitució de la Federació Regional Espanyola de l´AIT


El 25 de juny de 1870 es va tancar el congrés constituent de la Federació Regional Espanyola de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) al Teatre Circ de Barcelona. Inaugurat una setmana abans, va ser el primer congrés obrer d'àmbit estatal celebrat a Espanya. Des del setmanari "La Solidaridad" els internacionalistes madrilenys van fer una crida a la participació de totes les Societats de Treballadors del país, mentre a la capital catalana el diari "La Federación"", del Centre Federal de Societat Obreres de Barcelona, li donava ple suport.
Sota el lema No més drets sense deures, no més deures sense drets, i presidits per Rafael Farga i Pellicer, es van reunir noranta delegats vinguts de societats obreres de tot l'estat, si bé la delegació catalana, amb setanta-quatre representants, va ser la majoritària. Es van tractar diferents temes com les societats i les caixes de resistència, la cooperació o l'actitud de la classe obrera davant la política, alhora que es definí l'estructura de la nova Federació, s'aprovaren els estatuts i s'escollí un Consell Federal integrat entre d'altres per Anselmo Lorenzo i Tomás González Morago.
Des del mateix moment de la seva constitució aquesta Federació va patir la repressió dels diferents governs de l'època, i poc temps després va ser declarada il·legal, obligant als seus membres a treballar des de la clandestinitat.
Consultado en:

No hay comentarios:

Publicar un comentario